İnsan Bakım Seminerleri'nin beşincisi gerçekleştirildi  

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen İnsan Bakım Seminerleri'nin beşincisi 'İnsan ve Canlılığı' başlığı altında gerçekleştirildi.
 
Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Uygulama Araştırma Merkezi eğitimci ve yazar Prof. Dr. Ahmet İnam konuşmacı olarak yer aldı. Çevrim içi olarak düzenlenen seminere Türkiye'nin farklı bölgelerinden akademisyen, lisansüstü öğrenci ve alanda çalışan hemşireler katıldı.

HAYAT DEĞER, DÜŞÜNCE VE SEVGİ İLE ANLAMLIDIR
Prof. Dr. Ahmet İnam, insana canlı diyebilmemiz için gerekli boyutları açıklayarak başladığı konuşmasında 'Can nedir?' sorusuna açıklık getirdi. Canlı olmak ile can olmanın farklı olduğunu özellikle vurgulayan İnam, canlı olmanın varlığı sürdürmekle ilgili olduğunu, bedensel ve ruhsal gereksinimleri karşılayarak yaşamda kalmayı sağladığını, 'canın' ise yüce değerlerle ilişkisi olduğunu ve böylece yaşamda değil hayatta kalındığını belirtti. Bu farkı şu şekilde açıklayan İnam 'Birçok insanın maalesef bu gezegende sadece yaşamda kalmış hayatın farkına bile varamamıştır. Hayatımız değerlerle, dansla, müzikle, düşünce ile anlam ve sevgi ile yaşanan yaşamdır.' dedi.

İNSAN BÜTÜNSEL BİR VARLIKTIR
Prof. Dr. Ahmet İnam, insanın bütünsel bir varlık olduğunu vurgulayarak 'canı' oluşturan bütünün dört parçadan ibaret olduğunu ve bu parçaların önemini şu şekilde açıkladı; 'En temelde can somatik/bedensel bir varlıktır, önce bedenin gereksinimleri karşılanmalıdır. İkinci olarak biz bir duygu varlığıyız üzülürüz, ağlarız, küseriz, seviniriz ve güleriz, çünkü biz bir canız. Üçüncüsü ise canın düşünüp anlamlar vermesi/noetik olmasıdır. Yüreğimizde hissettiğimiz tutkunluk, akıl ve düşünme gücümüz, akıl yürüten, anlam ve değerler yaşayan yanımız, hayatı yorumlayan yanımızdır. Canın dördüncü yanı ise ilişkiler varlığı olmasıdır. Biz ilişkiler ile kâinata bağlıyız, dünyanın bir ucundaki bir olay ilişkiler yolu ile bize ulaşıyor.'
SEMİNERLER DEVAM EDECEK
Prof. Dr. İnam, can olabilmenin bu dört ögeyi açıklık, içtenlik, şevk ve edeb ile yönetmekle mümkün olduğunu ve bunun büyük bir ustalık olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ahmet İnam, 'İnsanın bakımı ile ilgili bir işimiz var ise, o zaman işimizi hakkıyla yapabilmek için, sağlıklı insanın yüce varlığı ile ilgili özelliklerini ortaya çıkaracak bir insan anlayışı taşımamız gerekir.' diye konuştu.
Hemşirelik Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Emine Kol İnsan Bakım Seminerleri'nin farklı başlıklar ve konuklarla devam edeceğini, seminerlerin tüm Türkiye genelinde katılımcılara açık olduğunu ifade ederek, katılımcıları bir sonraki seminerlere katılmaya davet etti.

Eklenme tarihi :17.01.2022 10:49:10
Son güncelleme : 30.11.2022 14:32:12